Once upon a time

Er was eens een waterschap in het prachtige rivierenland. Eeuwenlang zette het waterschap zich in voor droge voeten en voldoende schoon water. In redelijke anonimiteit. Totdat in korte tijd de wereld rondom het waterschap totaal veranderde: grotere droogte én hevigere regenval, strijd om beperkte ruimte, mondigere bewoners en een digitale revolutie. De urgentie om te veranderen was nog nooit zo hoog. 

 

Call to adventure

Alles stond op papier: de nieuwe strategie en de gewenste cultuurverandering. Echter, de organisatie kwam nauwelijks in beweging. Verstandelijk klopte alles, maar de gevoelde urgentie ontbrak. Carlijn, de veranderspecialist binnen het waterschap, wilde verhalen inzetten om de medewerkers mee te nemen in de nieuwe koers. Maar wist niet hoe. Ze vond de StoryDiggers. En daarmee een aanpak die paste bij waterschap: pragmatisch (“geen jasje-dasje consultants”) en organisch (“de eerste stap zetten, kijken wat er gebeurt en dan het proces aanpassen”). Er was een klik en samen gingen we op avontuur. 

 

The journey

We gingen op zoek naar de corporate story met een dwarsdoorsnede van de organisatie: van de directeur tot muskusrattenbestrijder. Samen ontwikkelen stond centraal, in de workshops begon de verandering al. Op basis van die inzichten schreven we de corporate story. En hebben deze in een film vertaald. De corporate story hielp de directie om de noodzaak van verandering scherper te krijgen, maar ook de interne obstakels. 

The treasure

De verhalenaanpak heeft gezorgd voor beleving en connectie rondom de strategie en de cultuurverandering. Het werken met verhalen heeft geleid tot zichtbaarheid van ieders aandeel in het geheel en het belang van samenwerking. Bovenal hebben we veel geleerd in het proces. Je kan geen masterplan neerleggen in een organisatie die voortdurend in verandering is. Per fase hebben we bekeken wat er nodig is. Hierin was de persoonlijke klik en het vertrouwen tussen de StoryDiggers en het waterschap cruciaal. Zo kwamen we tot een aanpak die meebewoog met alle veranderingen. Niet in de laatste plaats de coronacrisis. 

Nu is de tijd gekomen om te werken aan zichtbaarheid en structureel verhalen te gaan delen dwars door de organisatie. En daarbuiten. Juist die verhalen uit de praktijk maken de corporate story concreet. De verhalen voor arbeidsmarktcommunicatie staan al online. En al die andere verhalen? Daar wordt volop mee geëxperimenteerd, met dialoogsessies, video’s en geschreven verhalen. Zo houdt Waterschap Rivierenland het verhaal elke dag levend!

Storytelling zorgt voor beleving en connectie rondom de strategie en cultuurverandering. Bij de lancering van de corporate story klonk applaus en voelde iedereen herkenning en trots.
— Carlijn Celissen, Adviseur Organisatieontwikkeling